» » Prasidėjo Respublikinis konkursas „Tradicijų paveldėtojai“
Informacija prie naujienos
  • Peržiūrėta: 1169
  • Autorius: Irma
  • Data: 22-05-2019, 14:15
22-05-2019, 14:15

Prasidėjo Respublikinis konkursas „Tradicijų paveldėtojai“

Kategorija: lt, Tradicijų Paveldėtojai

[center]Jau ne pirmus metus Klaipėdos miesto savivaldybės tautinių kultūrų centras drauge su Visagino kultūros centru padeda įgyvendinti svarbų respublikinį renginį - Vaikų ir jaunimo liaudies kūrybos atlikėjų konkurso „Tradicijų paveldėtojai“ atrankos turą ir svetingai priima pas save jo dalyvius. Lietuvos tautinių mažumų folkloro ir etnografijos centras aštuntus metus organizuoja šį kultūrinį renginį, kuris suteikia teisę laureatams dalyvauti prestižiniame folkloro festivalyje „Pokrovskije kolokola“.
Prasidėjo Respublikinis konkursas „Tradicijų paveldėtojai“
Liaudies kolektyvai iš Klaipėdos ir jos apskrities gegužės 3 d. pristatė Vilniaus komisijai originalią ir uždegančią savo tautos kūrybą - dainas, šokius, puikius kostiumus, tokiu būdu pristatydami savo etninės tėvynės liaudies tradicijas. Konkursas vyksta dviejose nominacijose – folkloras ir stilizuota liaudies kūryba. Bet būtent folkloras – liaudies išmintis, kiekvieno žmogaus dvasinis pradas - buvo pristatytas uostamiestyje. Kiekvienas kūrybinio kolektyvo pasirodymas – tai didelio darbo rezultatas, egzaminas. Manau, kad egzaminus teko laikyti daugeliui iš mūsų, todėl kiekvienas žino juos lydinčių emocijų “skonį”. Malonu matyti, kaip nuoširdžiai žiūrovai palaikė įvairaus amžiaus mėgėjų ansamblius ir mėgavosi talentingų artistų pasirodymais. Tiksliau ne visai dar artistų, bet jaunų žmonių, neabejingų savo tautos tradicijoms, jų unikalumui ir originalumui, tautos istorijai ir muzikai, kurie nuo mažens dalyvaudami kūrybinėje veikloje mokosi atrasti grožį kasdienybėje, gamtoje, žmonėse. Mokosi pasidžiaugti ir nudžiuginti kitus savo pasirodymais.
Klaipėdoje, kur vyko pirmasis konkurso turas, pasirodė vaikai ir jaunimas, o suaugusieji – kolektyvų vadovai ir tėvai - padeda sukurti jų dvasinių ir kūrybinių rezervų pamatus. Už tai esame jiems dėkingi. Dėkingi ir patys vaikai, kurie neš per visą savo gyvenimą kultūros šviesą, gebėjimą mokytis ir bendrauti, nepriklausomai nuo to kokią profesiją jie pasirinks ateityje. Nuostabu, kad jau nuo mažens ansambliečiai turi galimybę susipažinti su savo ir kaimyninių šalių kultūros, tradicijų ir apeigų grožiu.
Prasidėjo Respublikinis konkursas „Tradicijų paveldėtojai“
- Dėkoju jums, kad domitės liaudies tradicijomis, kad noriai saugote pamatinius dalykus, skiriančius mus vieną nuo kito: savo kalbą, dainas, šokius ir apeigas, tyrinėjate kaip gyveno jūsų protėviai – tai puiku! Jūs šaunuoliai! – padėkojo pirmojo turo dalyviams Irena Zacharova, Lietuvos tautinių mažumų folkloro ir etnografijos centro direktorė ir pakvietė visus laureatus į lapkričio 9 dieną Vilniaus rotušėje vyksiantį baigiamąjį konkurso koncertą.
Pagrindinis konkurso nugalėtojų apdovanojimas – tai teisė dalyvauti Tarptautiniame folkloro festivalyje „Pokrovskije kolokola“, kuris vyks šių metų rudenį Vilniuje. Tokia teisė buvo suteikta Klaipėdoje vykusio konkurso etapo dalyviams:
Klaipėdos universiteto tautinio meno ansambliui „Vytinė“ (vadovė Irena Petrulionienė);
Klaipėdos Karalienės Luizės jaunimo centro rusų vokaliniam ansambliui LEL (vadovai Tatjana Kononova, Jelena Butkevičienė);
Klaipėdos Hermano Zudermano gimnazijos Vokiečių folkloriniam ansambliui (vadovė Asta Alminė)
Vilniaus rajono Nemenčinės daugiafunkcinio kultūros centro Maišiagalos skyriaus šokio kolektyvui „Przyjażń“ (vadovė Tatjana Sinkevič).
Taip pat džiaugsmingai ir šventiškai vyko antrasis konkurso etapas gegužės 11 d. Visagine. Visagino kultūros centre susirinko puikūs kolektyvai, kuriems folkloras – gyvenimo dalis, kurie gerbia ir rūpestingai saugoja savo tradicijas. Visi dalyviai jaudinosi, pristatydami savo kūrybą žiūrovams ir komisijai iš sostinės. Ir štai jau paskelbti rezultatai – Visagine laureatais nominacijoje „folkloras“ tapo du kolektyvai:
Folkloro ansambliai “Bylina” ir “Žavoronok” (vadovai Jelena ir Ilja Čurakovai);
Nominacijoje „liaudies ansambliai ir chorai“ laureatais tapo:
Baltarusių liaudies dainų ansamblis „Svitanak“ (vadovė Jelena Piščikienė);
Pensininkų klubo choras “Melodija” (vadovė Svetlana Basistaja);
Lenkų dainų ansamblis “Tumenlianka” (vadovė Svetlana Mikelskaitė).
Baigiamasis konkurso „Tradicijų paveldėtojai“ turas vyks gegužės 25 d. 12 val. Vilniuje, Šv. Kotrynos bažnyčioje. Kviečiame žiūrovus palaikyti dalyvius! Įėjimas laisvas.
Konkurso organizatoriai dėkoja už paramą Tautinių mažumų departamentui prie Lietuvos Respublikos Vyriausybės, Lietuvos kultūros tarybai, Vilniaus miesto savivaldybei, Klaipėdos miesto savivaldybės tautinių kultūrų centrui, Visagino kultūros centrui ir Vilniaus mokytojų namams.


Prasidėjo Respublikinis konkursas „Tradicijų paveldėtojai“

Prasidėjo Respublikinis konkursas „Tradicijų paveldėtojai“

Prasidėjo Respublikinis konkursas „Tradicijų paveldėtojai“

Prasidėjo Respublikinis konkursas „Tradicijų paveldėtojai“

Prasidėjo Respublikinis konkursas „Tradicijų paveldėtojai“

Irina Beliajeva

Gerbiamas lankytojau, Jus lankotes svetainėje kaip neužregistruotas lankytojas. Mes rekomenduojame Jums užsiregistruoti arba prisijungti prie savo paskyros

Naujienų archyvas

Март 2024 (2)
Январь 2024 (4)
Декабрь 2023 (3)
Ноябрь 2023 (2)
Октябрь 2023 (1)
Сентябрь 2023 (14)
^