» „Bedinera“” - polifoninio dainavimo virtuozai iš Gruzijos festivalyje „Pokrovskije kolokola“
Информация к новости
  • Просмотров: 1207
  • Автор: Irma
  • Дата: 4-09-2019, 12:03
4-09-2019, 12:03

„Bedinera“” - polifoninio dainavimo virtuozai iš Gruzijos festivalyje „Pokrovskije kolokola“

Категория: ---

„Bedinera“” - polifoninio dainavimo virtuozai iš Gruzijos festivalyje „Pokrovskije kolokola“
„Bedinera“” - polifoninio dainavimo virtuozai iš Gruzijos festivalyje „Pokrovskije kolokola“
XIV tarptautinis folkloro festivalis „Pokrovskije kolokola“ klausytojams kaip ir kiekvienais metais siūlo susipažinti su įvairių šaliu folkloro tradicijomis. Sostinės gyventojų ir svečių lapkričio 6-10 d. laukia koncertai „Folkloras ir dabartis“ (lapkričio 6 d. Vilniaus kongresų rūmuose), „Unikalios tradicijos“ (lapkričio 7 d. Taikomosios dailės ir dizaino muziejuje), „Muzika gurmanams“ (lapkričio 8 d. Šv. Kotrynos bažnyčioje), netgi šešerių valandų muzikinis maratonas „Festivalio dalyvių meniniai portretai“ (lapkričio 9 d. Vilniaus Rotušėje) ir “Sakralinės muzikos koncertas“ Vilniaus Dievo Motinos Ėmimo į Dangų sobore. Įvairiose miesto scenose per savaitę pasirodys folkloro kolektyvai iš Lietuvos, Baltarusijos, Bulgarijos, Estijos, Italijos, Ispanijos, Korsikos, Latvijos, Lenkijos, Norvegijos, Rusijos, Sakartvelo, Serbijos, Ukrainos.

Gruzinų ansamblis „Bedinera“ džiugins klausytojus festivalio koncertuose.
Sakartvelas – tai snieguoti kalnai, subtropinių miškų žalumos, daugiabalsės vienuolių giesmės, „Kindzmarauli“ ir „Suliko“, lezginka ir naivus Pirosmani menas, nepaprasto svetingumo, ilgų tostų ir tikro, šilto bendravimo šalis . Viskas Sakartvele unikalu, savita ir egzotiška. Tai šalis aukštos kultūros, kuri kaip mozaika klostėsi daugelį šimtmečių; kultūros, kuri yra tokia pat brangi kartvelams, kaip ir jų žemė – nuostabi, turtinga, daug kentėjusi, bet didinga ir nepriklausoma. Sakartvelo grožio neįmanoma aprašyti – jį galima tik apdainuoti. Taip mano kartvelai ir išnaudoja kiekvieną progą pagarbinti savo žemės grožį savitomis daugiabalsėmis dainomis. Daugiabalsis (polifoninis) dainavimas atsirado maždaug V amžiuje. Kartvelų polifoniniam dainavimui būdingas trijų – keturių balsų sąskambis. Įprasta, kad Sakartvele dainuoja vyrai. Dar graikų istorikas Ksenofontas (IV a. pr. Kr.) teigė, kad Sakartvelo gentys labai mėgo pasaulietinę muziką, karines ir šokių melodijas. Kartvelai net į mūšius eidavo dainuodami ir šokdami. Šios šalies folklore išliko ritualinių dainų ir šokių, menančių tiek pagonišką, tiek krikščionišką epochas. 2001 m. UNESCO Sakartvelo dainavimą pripažino nematerialaus žodinio paveldo šedevru. 1936 metais žymus folkloro specialistas Ivanas Čomahia Caledžichoje įsteigė folklorinį chorą. Pasibaigus antrajam pasauliniam karui prie choro prisijungė liaudies šokių kolektyvas. Po susijungimo kolektyvas buvo pavadintas Calendžichos miesto kultūros rūmų rajoniniu dainų ir šokių ansambliu „Bedinera“. Šis ansamblis – daugkartinis respublikinių, visasąjunginių ir tarptautinių folkloro festivalių, olimpiadų ir konkursų laureatas, apdovanotas medaliais ir diplomais. Išleista daugybė įrašų. Keletas liaudies dainų panaudotos kartvelų vaidybiniuose filmuose. Visi ansamblio dainų įrašai, surinkti 1936–1990 m., saugomi Tbilisio radijo komiteto fonde. Kolektyvas aktyviai dalyvauja kultūriniame Sakartvelo gyvenime.Vadovas–Murtaz Cimintija.
Unikalią progą pajusti paslaptingą Gruzijos sielą sostinės gyventojai ir miesto svečiai turės Vilniuje Tarptautinio folkloro festivalio „Pokrovskije kolokola“ metu ansamblis „Bedinera“ supažindins klausytojus su įvairiomis Gruzijos regionų vyrų dainavimo tradicijomis.

Pagrindiniai festivalio rėmėjai - Lietuvos Respublikos kultūros ministerija, Lietuvos kultūros taryba, Vilniaus miesto savivaldybė, Tautinių mažumų departamentas prie Lietuvos Respublikos Vyriausybės.

Bilietai parduodami Vilniaus kongresų rūmų kasose, www.tiketa.lt ir www.bilietai.lt
Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.

Архив новостей

Март 2024 (2)
Январь 2024 (4)
Декабрь 2023 (3)
Ноябрь 2023 (2)
Октябрь 2023 (1)
Сентябрь 2023 (14)
^