» » XIV tarptautinis festivalis „POKROVSKIJE KOLOKOLA“ pristato: Polocko valstybinio universiteto ansamblis VARGAN (Baltarusija)
Informacija prie naujienos
  • Peržiūrėta: 1134
  • Autorius: Irma
  • Data: 21-08-2019, 10:36
21-08-2019, 10:36

XIV tarptautinis festivalis „POKROVSKIJE KOLOKOLA“ pristato: Polocko valstybinio universiteto ansamblis VARGAN (Baltarusija)

Kategorija: lt, Informacija, Pokrovskije kolokola lt

XIV tarptautinis folkloro festivalis „Pokrovskije kolokola“ klausytojams kaip ir kiekvienais metais siūlo susipažinti su įvairių šaliu folkloro tradicijomis. Sostinės gyventojų ir svečių lapkričio 6-10 d. laukia koncertai „Folkloras ir dabartis“ (lapkričio 6 d. Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje), „Unikalios tradicijos“ (lapkričio 7 d. Taikomosios dailės ir dizaino muziejuje), „Muzika gurmanams“ (lapkričio 8 d. Šv. Kotrynos bažnyčioje), netgi šešerių valandų muzikinis maratonas „Festivalio dalyvių meniniai portretai“ (lapkričio 9 d. Vilniaus Rotušėje) ir “Sakralinės muzikos koncertas“ Vilniaus Dievo Motinos Ėmimo į Dangų sobore. Įvairiose miesto scenose per savaitę pasirodys folkloro kolektyvai iš Lietuvos, Baltarusijos, Bulgarijos, Estijos, Italijos, Ispanijos, Korsikos, Latvijos, Lenkijos, Norvegijos, Rusijos, Sakartvelo, Serbijos, Ukrainos.

Polocko valstybinio universiteto ansamblis „Vargan“ tyrinėja ir savo repertuare atkuria baltarusių liaudies meną: dainas (ritualines ir lyrines), šokius, instrumentinę muziką. Grupės narių tikslas – perimti autentišką bei originalų atlikimo stilių. „Vargan“ dalyvauja įvairiuose kultūriniuose renginiuose ir organizuoja meistriškumo pamokas. Ypatingą vietą grupės repertuare užima dainuojamoji medžiaga iš Baltarusijos Dvinos teritorijos, įrašyta etnografinių ekspedicijų metu. Vadovė – Voljga Jemeljančyk.
XIV tarptautinis festivalis „POKROVSKIJE KOLOKOLA“ pristato: Polocko valstybinio universiteto ansamblis VARGAN (Baltarusija)
Dvina, arba kitaip vadinama, Poozerije – Baltarusijos istorinis ir etnografinis regionas, esantis respublikos šiaurėje, užimantis didžiąją dalį Vitebsko regiono. Dvinos, kartu su Dniepro regiono dalimi, etnografinis pavadinimas, Baltoji Rusia, buvo išsaugotas iki XIX a. antros pusės ir palaipsniui išplito į visą šiuolaikinę Baltarusijos teritoriją. 1569 m. susiformavus Abiejų Tautų Respublikai, katalikybė išplito Poozerijoje, o po patriarcho Nikono reformos dalis tikinčiųjų rusų, bėgančių nuo religinio persekiojimo ir socialinio spaudimo, persikėlė ten. Regioninė izoliacija lemia žodinį ir poetinį kūrybiškumą bei tradicinius ritualus. Kartu su visomis Baltarusijos kalendorinėmis žemės ūkio ir šeimos dainomis paplitę tie žanrai, kurie kituose regionuose yra mažiau ar visiškai nežinomi – vėlykinės, Užgavėnių ir buitinės dainos. Soliniai pasirodymai būdingi Poozerijo dainų folklorui: dainų melodijos yra lygios, su sklandžiais perėjimais, o melodijos yra lėtos ir laisvos.
Pagrindiniai festivalio rėmėjai - Lietuvos Respublikos kultūros ministerija, Lietuvos kultūros taryba, Vilniaus miesto savivaldybė, Tautinių mažumų departamentas prie Lietuvos Respublikos Vyriausybės.
Bilietai parduodami Vilniaus kongresų rūmų kasose, www.tiketa.lt ir www.bilietai.lt
Festivalio programa tinklalapyje www.arinuska.lt ; https://www.facebook.com/PokrovskijeKolokola/
Gerbiamas lankytojau, Jus lankotes svetainėje kaip neužregistruotas lankytojas. Mes rekomenduojame Jums užsiregistruoti arba prisijungti prie savo paskyros

Naujienų archyvas

Март 2024 (2)
Январь 2024 (4)
Декабрь 2023 (3)
Ноябрь 2023 (2)
Октябрь 2023 (1)
Сентябрь 2023 (14)
^