» » LIETUVOS SENTIKIŲ ROMANSAI IR DAINOS
Informacija prie naujienos
  • Peržiūrėta: 783
  • Autorius: Yulia
  • Data: 26-01-2021, 12:21
26-01-2021, 12:21

LIETUVOS SENTIKIŲ ROMANSAI IR DAINOS

Kategorija: lt, Informacija, Projektai

1998 m. Irenos ir Nikolajaus Zacharovų iniciatyva buvo įkurtas rusų folkloro ansamblis ,,Arinuška“. Kolektyvas aktyviai koncertuoja Lietuvoje ir užsienio šalyse, yra Maskvos valstybinės P. Čaikovskio konservatorijos abonimentinių koncertų dalyvis, Lietuvos ir Rusijos kompozitorių šiuolaikinių projektų etninėmis temomis organizatorius ir dalyvis. „Arinuška” – V. Spivakovo fondo stipendininkas, daugelio koncertų ir festivalių laureatas. Kolektyvas nusifilmavo vaidybiniuose filmuose “Karas ir taika”, “Transsibiro magistralė”, dalyvauja Algirdo Latėno spektaklyje “Juokdarys Balakirevas” Lietuvos rusų dramos teatre. Lietuvos nacionalinė televizija parengė ir transliavo keletą laidų apie “Arinušką”.
Ansamblio repertuare – Lietuvoje gyvenančių sentikių dainos ir šokiai, Lietuvos – Baltarusijos pasienio apeiginis folkloras, taip pat dainos iš Pietų Rusijos ir Ukrainos regionų. Ansamblio pristatomos programos eilę metų sulaukia palankių muzikos kritikų atsiliepimų ir ypatingai aukšto įvertinimo.
„Arinuškos“ dalyviai daug metų renka, fiksuoja ir tyrinėja Lietuvos sentikių dainuojamąjį muzikinį paveldą, tokiu būdu išsaugodami jį ir perteikdami jaunajai kartai. Kolektyvas siekia atlikti kiekvieną dainą ir romansą autentiška maniera, suteikdami skambesiui ypatingą koloritą.
Ansamblio veikla labai sėkminga - kolektyvo 2012 m. išlestas CD „Rusų liaudies romansai” buvo įtrauktas į garsios čekų STUDIO FONTANA muzikos bibliotekos katalogą, kuriame pristatomi išskirtiniai pačių iškiliausių užsienio muzikantų įrašai. 2013 m. gegužės mėnesį belgų žurnalas Le Canard Folk tradiciškai paskelbė geriausią mėnesio CD, ja buvo pripažinta „Arinuškos” CD „Rusų liaudies romansas”.
Liaudies romanso žanras padeda suprasti sudėtingesnius liaudies muzikos pavyzdžius, giliau pažinti etnografinį skambesį. Lengvesnių liaudies muzikos žanrų dėka plačioji visuomenė supažindinama su autentiška etnine muzika, skatinamas domėjimasis tautiniu paveldu, šalies istorija. Rusiškai dainai būdingas nepaprastas lyrizmas, platus užmojis ir drąsa, stipri jėga ir energija. Dainoje lyg veidrodyje atsispindi šalies istorija ir žmonių likimai su visais vargais bei džiaugsmais. Koncerte kolektyvas atliks tiek mėgstamus ir žinomus, tiek visai negirdėtus rusų liaudies romansus ir dainas, kurios gyvuoja nuo 19 amžiaus iki mūsų dienų.

Bilietai parduodami Kakava.lt
Gerbiamas lankytojau, Jus lankotes svetainėje kaip neužregistruotas lankytojas. Mes rekomenduojame Jums užsiregistruoti arba prisijungti prie savo paskyros

Naujienų archyvas

Март 2024 (2)
Январь 2024 (4)
Декабрь 2023 (3)
Ноябрь 2023 (2)
Октябрь 2023 (1)
Сентябрь 2023 (14)
^