» » „Liaudies romansų ir dainų auksinis fondas”– nuotaikingas „Kalėdinio festivalio“ koncertas
Informacija prie naujienos
  • Peržiūrėta: 1364
  • Autorius: Vladimir
  • Data: 21-10-2018, 20:34
21-10-2018, 20:34

„Liaudies romansų ir dainų auksinis fondas”– nuotaikingas „Kalėdinio festivalio“ koncertas

Kategorija: lt, Kultūrų dialogas, Kalėdinis fastivalis

Tarptautinės programos „Kultūrų dialogas“ festivalis „Pravoslavų Kalėdos Lietuvoje” jau 15 kartą džiūgins Lietuvos sostinės gyventojus ir svečius. Slavų tradicinės muzikos mokykla, šiais metais švenčianti savo 20 metų sukaktį, yra festivalio iniciatorė ir pagrindinė jo organizatorė. Gruodžio ir sausio mėnesiais įvyks 4 nepakartojami koncertai: gruodžio 14 d. Šv. Kotrynos bažnyčioje – Folkloro ansamblio „Arinuška“ ir Algirdo Klovos programa „Liaudies romansų ir dainų auksinis fondas”; gruodžio 19 d. Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje - tarptautinį pripažinimą pelniusio pianisto Andrejaus Korobeinikovo koncertas; sausio 11 d. Šv. Kotrynos bažnyčioje - Folkloro ansamblio ERQVANI iš Gruzijos koncertas; sausio 11 d. Šv. Kotrynos bažnyčioje - tarptautinio Vladimiro Spivakovo labdaros fondo stipendininkų koncertas.

„Liaudies romansų ir dainų auksinis fondas”– nauja festivalio organizatorių programa, kurioje skambės rusų, ukrainiečių, baltarusių miesto, kazokų, čigonų, žiaurieji romansai ir meilės dainos, atliekami folkloro ansamblio “Arinuška” ir Algirdo Klovos. Rusiškai dainai būdingas nepaprastas lyrizmas, platus užmojis ir drąsa, stipri jėga ir energija. Dainoje lyg veidrodyje atsispindi šalies istorija ir žmonių likimai su visais vargais bei džiaugsmais. Koncerte kolektyvas atliks tiek mėgstamus ir žinomus, tiek visai negirdėtus rusų, ukrainiečių, baltarusių meilės, istorinius, čigonų, komiškus romansus ir dainas, kurios gyvuoja nuo 19 amžiaus iki mūsų dienų.
„Liaudies romansų ir dainų auksinis fondas”– nuotaikingas „Kalėdinio festivalio“ koncertas

Įkurtas 1998 m. Vilniuje muzikantų Irenos ir Nikolajaus Zacharovų, rusų folkloro ansamblis „Arinuška“ – kolektyvas, kuris sujungia mokslinį folkloro tyrinėjimą ir profesionalų jo atlikimą, liaudies muzikos tradicijas ir šiuolaikinę muzikinę kultūrą. Šioje kūrybinėje bendruomenėje susiformavo unikali vokalo mokykla, paremta tradicinio folklorinio dainavimo būdais. Virtuoziškai valdydami įvairius dainavimo stilius ir liaudies muzikos technikas, atlikėjai meistriškai juos derina su šiuolaikišku muzikos atlikimu. Jų interpretuojamas folkloras – nacionalinės kultūros ir muzikos gyva ir neatsiejama dalis, sugebanti ir šiandien sužavėti klausytojų širdis ir nežinanti teritorinių ribų. Kolektyvo repertuare – platus valstietiškų dainų, dvasinės muzikos spektras, taip pat programos, skirtos kalendorinėms liaudies šventėms, rusų liaudies romansui. Ypatingą vietą repertuare užima Lietuvos sentikių dainuojamoji kultūra.

Ansamblis koncertuoja su nuostabiais dirigentais, įvairių žanrinių krypčių atlikėjais ir kolektyvais, tokiais kaip: Lietuvos kamerinis orkestras (meno vadovas Sergej Krylov), Rusijos Gnesinų akademijos kamerinis orkestras (meno vadovas Vladimir Ziva), A. Paulavičiaus jaunimo simfoninis orkestras (meno vadovas ir dirigentas – Aleksej Vasiljev), choras „Brevis“ (vadovas Gintautas Venislovas), dirigentai Modestas Pitrėnas, Modestas Barkauskas, Robertas Šervenikas, Andrej Doinikov, Andrej Rein, Aleksej Vasiljev, muzikantai Sergej Starostin, Andrej Kotov, Jevgenij Jefremov, Aleksandr Papij, Sergej Klevenskij, Julija Morozova, Jekaterina Bieliauskienė, Tomas Varnagiris, Tomas Bieliauskas, Eimantas Belickas, Linas Rimša, Algirdas Klova, Giedrius Kuprevičius, Aleksandr Ten, Gytis Paškevičius, Arkadij Gotesman, Petras Višniauskas, „Hand voices“ ir daugelis kitų.

„Arinuška“dalyvauja Valstybinės reikšmės kultūrinėse programose: 2009 ir 2018 m. Dainų šventėje; 2017 m. Lietuvos ir Rusijos diplomatinių santykių atkūrimo 25-mečio minėjime Maskvoje ir Kovo 11-osios – Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo dienos minėjime Sankt Peterburge.
„Liaudies romansų ir dainų auksinis fondas”– nuotaikingas „Kalėdinio festivalio“ koncertas

Ansamblio kūrybą vertina už gebėjimą natūraliai sujungti autorinę muziką ir folklorą, panaudojant jam būdingą improvizacijos elementą. Jo vadovai yra kiekvienais metais vykstančio tarptautinio folkloro festivalio „Pokrovskije kolokola“, šiuolaikinių world music projektų, kurių autoriai – Lietuvos ir Rusijos kompozitoriai, organizatoriai. Taip gimė L. Rimšos „Senasis tikėjimas” ir “Moterų giesmės”, А. Doinikovo „Etnosfera - naujas tradicijų dvelksmas”, G. Rimkaus-Rimkevičiaus „Liaudiškoji rapsodija”, J. Jurkuno „Iš šio miesto”, A. Martinaičio “Sakmė apie gyvenimą”, Z.Bružaitės „Koliažai“, A.Šenderovo „Dedikacija”.

Kolektyvas aktyviai koncertuoja Lietuvoje ir užsienio šalyse (Rusijoje, Gruzijoje, Latvijoje, Estijoje, Lenkijoje, Baltarusijoje, Maltoje, Ispanijoje, Ukrainoje ir kt.), yra Maskvos valstybinės P. Čaikovskio konservatorijos abonimentinių koncertų dalyvis. „Arinuška” – V. Spivakovo fondo stipendininkas, daugelio koncertų ir festivalių laureatas. Kolektyvas du kartus filmavosi televizijos epe pagal L. Tolstojaus romaną „Karas ir taika“ – 2006 metais televizijos kanalo „RAI“ užsakymu ir 2015 m. – britų televizijos kanalo BBC kartu su amerikiečių "The Weinstein Company“ užsakymu. Lietuvos nacionalinė televizija parengė kelias laidas apie šį kolektyvą.

"Arinuška" išleido nemažai kompaktinių plokštelių. 2013 m. Lino Rimšos kūrinys "Senasis tikėjimas", kuris buvo specialiai sukurtas šiam kolektyvui, sudomino britų kompaniją ARC MUSIC, kuri išleido kompaktinę plokštelę. Tais pačiais metais - CD „Rusų liaudies romansai” buvo įtrauktas į garsios čekų STUDIO FONTANA muzikos bibliotekos katalogą, kuriame pristatomi išskirtiniai pačių iškiliausių užsienio muzikantų įrašai. 2013 m. gegužės mėnesį belgų žurnalas Le Canard Folk tradiciškai paskelbė geriausią mėnesio CD, ja buvo pripažinta „Arinuškos” CD „Rusų liaudies romansas”.
Gerbiamas lankytojau, Jus lankotes svetainėje kaip neužregistruotas lankytojas. Mes rekomenduojame Jums užsiregistruoti arba prisijungti prie savo paskyros

Naujienų archyvas

Март 2024 (2)
Январь 2024 (4)
Декабрь 2023 (3)
Ноябрь 2023 (2)
Октябрь 2023 (1)
Сентябрь 2023 (14)
^