» » SETŲ FOLKLORO ANSAMBLIS KULDATSÄUK (Varska, Estija)
Informacija prie naujienos
  • Peržiūrėta: 1401
  • Autorius: Irma
  • Data: 22-08-2019, 12:19
22-08-2019, 12:19

SETŲ FOLKLORO ANSAMBLIS KULDATSÄUK (Varska, Estija)

Kategorija: lt, Pokrovskije kolokola lt

XIV tarptautinis folkloro festivalis „Pokrovskije kolokola“ klausytojams kaip ir kiekvienais metais siūlo susipažinti su įvairių šaliu folkloro tradicijomis. Sostinės gyventojų ir svečių lapkričio 6-10 d. laukia koncertai „Folkloras ir dabartis“ (lapkričio 6 d. Vilniaus kongresų rūmuose), „Unikalios tradicijos“ (lapkričio 7 d. Taikomosios dailės ir dizaino muziejuje), „Muzika gurmanams“ (lapkričio 8 d. Šv. Kotrynos bažnyčioje), netgi šešerių valandų muzikinis maratonas „Festivalio dalyvių meniniai portretai“ (lapkričio 9 d. Vilniaus Rotušėje) ir “Sakralinės muzikos koncertas“ Vilniaus Dievo Motinos Ėmimo į Dangų sobore. Įvairiose miesto scenose per savaitę pasirodys folkloro kolektyvai iš Lietuvos, Baltarusijos, Estijos, Italijos, Ispanijos, Korsikos, Latvijos, Lenkijos, Norvegijos, Rusijos, Sakartvelo, Serbijos, Ukrainos.

2019 m. festivalio „Pokrovskie kolokola“ žiūrovus pasitiks jau pažįstamas setų folkloro ansamblis „Kuldatsäuk“. Ansamblio tikslas – skleisti žinias apie setų kalbą, kultūrą ir tradicijas. Išvertus iš estų k. „Kuldatsäuk“ reiškia „aukso kalnas“. Ansamblis pirmą kartą susirinko 1988 metais. Jį sudarė 12 atlikėjų, kalbančių setų kalba. Laikui bėgant ansamblyje pradėjo dainuoti ir vyrai, ir vaikai. Dabar ansamblyje yra 12 narių, iš kurių 8 yra ansamblio įkūrėjai. Jie taip pat turi savo armonininką. Ansamblis dalyvavo festivaliuose Estijoje, Latvijoje, Lietuvoje, Rusijoje, Suomijoje, Vokietijoje, vyko į koncertinius turus Belgijoje, Prancūzijoje, Amerikoje. Repertuarą sudaro dainos, senovės setų šokiai ir ratelio šokiai. Ansamblio nariai išmano įvairius setų tautos amatus: mezgimą, spalvotų nėrinių, diržų ir kilimų audimą.
Setų teritorija yra Estijos pietryčiuose, pasienyje su Rusija. Tai maža estų grupė, kuri laikosi stačiatikių religijos. 2009 m. UNESCO įtraukė setų kalbą į nykstančių pasaulio kalbų atlasą kaip „esančią prie išnykimo ribos“. XIX a. setų moterys buvo dainų ir poezijos tradicijų saugotojos, talentingiausios iš jų turėjo improvizacijos dovaną ir buvo vadinamos dainų motinomis. Grojimas muzikiniais instrumentais buvo išskirtinai vyrų užsiėmimas. Setu dainų ir pasakojimų tematika primena ir kitų Rytų Europos tautų žemės ūkio tematikas. Tačiau būtent setų folkloras nuosekliai atspindi jų socialinės ir konfesinės bendruomenės būdingus bruožus: stačiatikių valstiečių bendruomenės, nepatyrusios žemvaldžių priespaudos, sąmoningumą. Setų socialinio ir šeimos rato kūriniuose atsispindi verbų, pasakų ir dainų apie našlaičius bei našles tematikos. Taip pat setų tautosakoje plačiai naudojamos lyrinės, epinės liaudies dainos, paremtos Biblijos motyvais.
Bilietai parduodami Vilniaus kongresų rūmų kasose, www.tiketa.lt ir www.bilietai.lt
SETŲ FOLKLORO ANSAMBLIS KULDATSÄUK (Varska, Estija)
Gerbiamas lankytojau, Jus lankotes svetainėje kaip neužregistruotas lankytojas. Mes rekomenduojame Jums užsiregistruoti arba prisijungti prie savo paskyros

Naujienų archyvas

Март 2024 (2)
Январь 2024 (4)
Декабрь 2023 (3)
Ноябрь 2023 (2)
Октябрь 2023 (1)
Сентябрь 2023 (14)
^