» » XIII tarptautiniame folkloro festivalyje POKROVSKIJE KOLOKOLA kolektyvai iš 11 šalių
Informacija prie naujienos
  • Peržiūrėta: 2003
  • Autorius: NIKITA
  • Data: 29-07-2018, 23:42
29-07-2018, 23:42

XIII tarptautiniame folkloro festivalyje POKROVSKIJE KOLOKOLA kolektyvai iš 11 šalių

Kategorija: lt, Pokrovskije kolokola lt

XIII tarptautiniame folkloro festivalyje POKROVSKIJE KOLOKOLA kolektyvai iš 11 šalių2018 m. spalio 10-14 dienomis Vilniuje vyks jau tryliktasis tarptautinis folkloro festivalis „Pokrovskije kolokola“.
Festivalis, pavadintas pravoslavų šventės - Švenčiausiosios Mergelės Marijos apsaugos (Pokrov Presviatoj Bogorodicy) garbei, jau daugelį metų nuosekliai vykdo svarbią misiją – puoselėja ir stiprina žmonių bei valstybių tarpusavio ryšius. Dėl šios priežasties tarptautinis festivalis jau tapo žinomas ir vertinamas ne tik Lietuvoje, bet ir kitose šalyse. Vieną kartą jame dalyvavę kolektyvai siekia sugrįžti į Vilnių dar kartą, o sostinės gyventojai bei svečiai laukia rudens ir planuoja savo laisvalaikį pagal festivalio programą. Šiais metais festivalyje dalyvaus folkloro kolektyvai iš 11 šalių, savo patirtimi dalinsis iškiliausi šių dienų etninės kultūros pedagogai, liaudies tradicijų tyrinėtojai, sulauksime etninių ansamblių iš Azerbaidžano, Baltarusijos, Estijos, Gruzijos, Italijos, Ispanijos, Lenkijos, Rusijos, Ukrainos, Vokietijos. Unikalioje šventėje dalyvaus ir geriausi daugiatautės Lietuvos tautinių bendrijų bei lietuvių folkloro ansambliai.
Festivalio „Pokrovskije kolokola“ programa sudaroma itin kruopščiai, o dalyviai, netgi vaikų kolektyvai, atrenkami pripažintų folkloro specialistų. Griežtus atrankos kriterijus lemia organizatorių siekis išsaugoti aukštą festivalio dalyvių profesionalumą – dalyvauti kviečiami autentiškų, unikalių tautinių tradicijų puoselėtojai. Reikalavimus padiktuoja ir tikslas pristatyti daugianacionalinei publikai geriausius liaudies meno pavyzdžius. „Visą šį nematerialų turtą svarbu perduoti šių laikų visuomenei, kuri turi suvokti savo atsakomybę už visa tai, kas vyksta pasaulyje. Kultūros kalba yra pati suprantamiausia, skatinanti bendradarbiavimą tarp kultūrų“ – įsitikinusi festivalio sumanytoja ir organizatorė Irena Zacharova.
Festivalio renginiai vyksta geriausioje Vilniaus koncertinėse salėse: Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje, Taikomosios dailės ir dizaino muziejuje, Vilniaus Rotušėje, pravoslavų bei katalikų bažnyčiose, muziejuose. Išskirtinis festivalio bruožas - „Pokrovskije kolokola“ yra vienintelis festivalis Baltijos šalyse, kiekvienais metais teikiantis žymiausiems šių dienų Lietuvos ir užsienio kompozitoriams World music krypties kūrinių užsakymus. Juose yra įamžinami ryškiausi muzikinio folkloro pavyzdžiai. Profesionalių muzikantų ir folkloro ansamblių atliekami World music kūriniai artimi tiek liaudies kūrybos mėgėjams, tiek profesionalaus meno mylėtojams, tiek jaunimui, besidominčiam savo šalies istorija, tradicijomis, paveldu. Klausytojai jau girdėjo Andrejaus Doinikovo „Etnosferą – naujas tradicijų dvelksmą“, Gedimino Rimkaus Rimkevičiaus „Liaudiškąją rapsodiją“, Jono Jurkūno „Iš šio miesto“, Lino Rimšos „Moterų giesmes“ ir orkestrinę misterijos „Senasis tikėjimas“ versiją, Algirdo Martinaičio „Sakmę apie gyvenimą“, Zitos Bružaitės „Koliažus“. Visos festivalio premjeros vyko Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje. Nuolatiniais partneriais - atlikėjais tapo Lietuvos kamerinis orkestras, perkusininkų grupė „Hand voices“, Vilniaus rusų folkloro ansamblis „Arinuška“ ir daugelis žymių Lietuvos atlikėjų. 13-ojo festivalio atidarymo metu, spalio 10 d., trečiadienį, 19 val. Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje įvyks vieno žymiausių Lietuvos kompozitorių, Lietuvos nacionalinės ir Europos kompozitorių premijų laureato Anatolijaus Šenderovo muzikinio kūrinio „Dedikacija“ skirto Lietuvos 100 – mečiui, premjera. Antroje koncerto dalyje klausytojų lauks susitikimas su unikaliais įvairių šalių etnografiniais kolektyvais.
Folkloro ansamblių koncertai, žymiausių etnografijos specialistų meistriškumo kursai, tautodailės darbų mugės, kūrybinės laboratorijos, edukacinės programos studentams ir moksleiviams, apskrito stalo diskusijos, jaunųjų folklorsitų konferencija, kūrybiniai susitikimai, liaudies šokio vakarai – tokia programa laukia šiais metais festivalio „Pokrovskije kolokola“ dalyvių ir klausytojų.
Spalio 11 d., ketvirtadienį, nuo 10 val. viešbučio „Ecotel“ konferencijų salėje vyks Tradicinio dainavimo laboratorija. Tą pačią dieną 18 val. festivalio dalyviai savo ištikimiausius klausytojus pakvies į Taikomosios dailės ir dizaino muziejų, kur įvyks koncertas „Unikalios tradicijos“. Jo metu publika pabuvos visuose Baltarusijos regionuose, klausydamiesi įvairiais dialektais atliekamų autentiškų vyriškų dainų, į Gruziją festivalio gerbėjus nukels polifoninis giedojimas ir temperamentingi šokiai. Beja, šiais metais žiūrovai turės galimybę palyginti gruzinų ir kataloniečių polifonines dainavimo tradicijas. Su Adygėja ir istoriniu Maikopo miestu mus supažindins geriausiais Kaukaze pripažinti pasakotojai ir jų atliekamos nartų epinės giesmės, o Estijos šiaurinių regionų kultūrą apdainuos archainės rogučių dainos. Neaprėpiamus Rusijos tolius pristatys Maskvos, Tulos, Tverės, Podolsko, Kursko, Belgorodo, Voronežo apskričių dainuojamojo, apeiginio folkloro ir liaudies papročių tradicijos, žinias apie daugiatautę Lietuvą praplės lietuvių bei įvairių, nuo senų laikų čia gyvenančių tautų dainuojamojo palikimo pavyzdžiai.
Festivalio renginiai tradiciškai vyks ir Vilniaus universitete. Spalio 12 d. 10 val. Istorijos fakultete prasidės Jaunųjų folklorsitų konferencija „MANO ŠEIMA – MANO IŠTAKOS“, o 12 val. Istorijos fakultete - apskritojo stalo diskusija „Jaunimas folkloro judėjime“. 17 val. festivalis trumpam persikels į Ukmergę, kur 17 val. miesto kultūros centre įvyks folkloro ansamblių BEDINERA (Gruzija) ARINUŠKA, PINIAVA (Lietuva), TURKI (Latvija) koncertas
„Festivalis POKROVSKIJE KOLOKOLA – Ukmergės gyventojams“. O jau 19 val. Taikomosios dailės ir dizaino muziejuje savo ištikimus klausytojus Lietuvos ir užsienio šalių folkloro kolektyvai pakvies į koncertą „Muzika gurmanams“. Publika išgirs įvairių muzikinių epochų kūrinius, unikalių tradicinių muzikos instrumentų skambesį ir balsų dermę, išvys gražiausius tautinius kostiumus.
Spalio 13 d. festivalio renginiai vyks Vilniaus Rotušėje. Nuo 11 val. čia vyks VIII Vaikų folkloro asamblėja, kurioje tradiciškai dalyvaus vaikų folkloro kolektyvai iš įvairių Lietuvos regionų bei iš užsienio. Šis renginys - tai tikra šventė visai šeimai, atverianti nuostabaus pasaulio duris ir leidžianti per vieną dieną išmokti daugybės puikių dalykų. Aplinkui verda darbas: čia savomis rankomis galima pasigaminti lėlę, išmokti diržų audimo ar įžymiųjų Vilniaus verbų rišimo technikų, sužinoti liaudiško siuvinėjimo, linų ir vilnos senovinio apdirbimo, Bronzos amžiaus papuošalų, juvelyrikos iš metalo gamybos, molio lipdymo, popierinių gėlių lankstymo, ekslibrio paslapčių, paragauti nacionalinių virtuvių patiekalų. Šurmulys kiek aprims 12 val., kuomet į Vilniaus Rotušės sceną žengs respublikinio konkurso „Tradicijų paveldėtojai“ laureatai. Nuo 14 val. iki pat vakaro Rotušės koncertų salėje savo meistriškumą demonstruos užsienio šalių bei Lietuvos tautinių bendrijų folkloro ansambliai. „Festivalio dalyvių meniniai portretai“ – taip vadinasi šis šešias valandas truksiantis koncertinis maratonas.
Spalio 14 d., 12 val. festivalis tradiciškai atsisveikins sakralinės muzikos koncertu „Šventoji motina“, kuris vyks Vilniaus Dievo Motinos ėmimo į dangų katedroje. Bažnytinę dainuojamąją poeziją, tradicines Kalėdų ir Velykų giesmes, psalmes atliks folkloro kolektyvai iš įvairių šalių.

Per trylika festivalio gyvavimo metų jame dalyvavo ir šiltus prisiminimus į savo šalis išsivežė folkloro ir etnografijos kolektyvai iš Afganistano, Azerbaidžano, Baltarusijos, Estijos, Gruzijos, Ispanijos, Italijos, Kazachstano, Kinijos, Latvijos, Lenkijos, Meksikos, Norvegijos, Olandijos, Rusijos, taip pat Adygėjos, Altajaus krašto, Kalmukijos, Kabalda-Balkarijos, Mordovijos, Udmurtijos, Čečėnijos, Dagestano, Kabarda Balkarijos, Komi, Tyvos, Marij-El, Osetijos Respublikų, Serbijos, Slovakijos, Slovėnijos, Turkijos, Ukrainos, Vengrijos ir kt.
Festivalio partneriai daugelį metų yra LR kultūros ministerija, Lietuvos kultūros taryba, Tautinių mažumų departamentas prie Lietuvos Respublikos Vyriausybės, Vilniaus miesto savivaldybė, fondas „Russkij mir“, Maskvos miesto Vyriausybės Užsienio ekonominių ir tarptautinių ryšių departamentas, šalių-dalyvių ambasados, Maskvos tarptautiniu ryšių centras, Stačiatikių bažnyčia Lietuvoje, Br. Lubio labdaros ir paramos fondas, “Autoverslo automobiliai“, Lietuvos nacionalinė filharmonija kt. Informaciniai rėmėjai - LRT, 15min.lt, Ru.Defi.Lt, Žinių radijas, „Respublika“, „Lietuvos žinios“, Obzor, Ekspress nedelia ir kt.
Gerbiamas lankytojau, Jus lankotes svetainėje kaip neužregistruotas lankytojas. Mes rekomenduojame Jums užsiregistruoti arba prisijungti prie savo paskyros

Naujienų archyvas

Март 2024 (2)
Январь 2024 (4)
Декабрь 2023 (3)
Ноябрь 2023 (2)
Октябрь 2023 (1)
Сентябрь 2023 (14)
^