» » Vasaros mokykla “Tradicija” artėjant dvidešimtmečiui
Informacija prie naujienos
  • Peržiūrėta: 1351
  • Autorius: Irma
  • Data: 16-07-2019, 13:30
16-07-2019, 13:30

Vasaros mokykla “Tradicija” artėjant dvidešimtmečiui

Kategorija: lt, Informacija, Projektai, Tradicija

Tarptautine kūrybine vasaros mokykla-stovykla „Tradicija“, vykstančia Palangoje, žavimasi ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje. Šiais metais jau devynioliktoje „Tradicijoje“ dalyvavo virš 150 mokinių ir pedagogų iš Lietuvos, Ukrainos, Rusijos, Lenkijos, Anglijos, Prancūzijos, Gruzijos, Vokietijos, Olandijos, Norvegijos.
Mokyklos programa labai turininga - tai ir apskritojo stalo diskusija “Tradicinės liaudies kultūros aktualumas ir jos poveikis augančiai kartai”, ir seminaras pedagogams, viktorinos, filmų etnine tema peržiūros, ir tautinio šokio vakarai ir - didžiausia mokyklos vertybė - garsiausių folkloro pedagogų iš įvairių šalių praktiniai seminarai, kurie padeda vaikams ir jaunimui geriau suprasti istoriją ir tradicijas, o pedagogams, dirbantiems užsienio „tradicinės kultūros salelėse“ palengvina jaunų žmonių, gerbiančių savo tautos tradicijas, o taip pat ir kitų, šalia gyvenančių tautų tradicijas, ugdymo procesą. Didžiausias dėmesys šiame kruopščiai organizatorių apgalvotame renginyje skiriamas, žinoma, vaikams ir jaunimui. Todėl rimtas ir skrupulingas muzikos mokymosi procesas mokykloje persipina su gyvais, linksmais žaidimais, vaikų teatro vaidinimais. Dauguma dalyvių pažįsta vienas kitą ne vienerius metus, todėl atrodo, kad visi jie - viena šeima. Ir tai nestebina - juk juos vienija Tradicija didžiąja raide – ilgaamžė ir galinga.
„Tradicijos“ sumanytojai bei organizatoriai, mokytojai-ekspertai, Lietuvos tautinių mažumų folkloro ir etnografijos centro, Vilniaus rusų folkloro centro ir Slavų tradicinės muzikos mokyklos vadovai Irena ir Nikolajus Zacharovai tiki, kad vasaros atostogos yra pats tinkamiausias laikas ugdyti jaunosios kartos kūrybiškumą, meninius gebėjimus bei pasitikėjimą savimi. Tam būtina sukurti palankias sąlygas, o folkloras šiuo atveju labai padeda.
Vasaros mokykla “Tradicija” artėjant dvidešimtmečiui
Irena Zacharova:
“Tradicija sukuria moralinius pamatus, gyvenimo supratimą, santykius visuomenėje, darbo, šeimos ir kitus įgūdžius. Deja, šiuolaikinis gyvenimas atskiria žmones, ypač vaikus, nuo savo kultūros šaknų. Kitais metais mokykla švenčia savo dvidešimtmetį, todėl šiai šventei reikia tinkamai pasirengti. Šių metų Mokyklos metu gimė nauja idėja: pastebėta, kad ir vaikai, ir patys pedagogai mažai žino apie liaudies žaidimus, nuo kurių prasideda tradicinės kultūros žinios (Vilniaus ansamblyje „Arinuška“ kitaip - čia vaikų auklėjimas vyksta kaip tik remiantis liaudies žaidimu). Deja, vaikai nebežaidžia kiemuose, kaip tai buvo anksčiau. Vaikai sėdi prie telefonų, internete, gal kažkas mano, kad tai normalu, bet mes į tai abejingai nežiūrėsime. Nusprendėme parengti atskirą kursą, skirtą mokytojams, kad jie paliktų „Tradiciją“ su žinių bagažu. Jelena Krasnopevceva, pedagogė iš Maskvos, pasiūlė pavadinti šią programą „Penketukai“ - 5 humoristinės dainelės, 5 teatro vaidinimai, 5 mįslės, 5 pasakos, 5 lopšinės, 5 apeiginės dainos ir pan. Visko po 5, didelio repertuaro nereikia - tokio kiekio bus pakankama visiems mokytojams dirbti su vaikais. Jei net tokiu mastu mokytojai įsisavins medžiagą ir perteiks ją vaikams - tai bus pirmas žingsnis, kad atitraukti vaikus nuo kompiuterio, pop muzikos ir kitų pagundų”.
Vasaros mokykla “Tradicija” artėjant dvidešimtmečiui
Kūrybinės vasaros mokyklos „Tradicija“ pedagogai pasidalijo savo nuomonėmis:
Maskvos senovinės dvasinės muzikos ansamblio „Sirin“ vadovas Andrej Kotov: „Matau, kaip auga vaikai, kokių rezultatų jie pasiekia. Čia, Lietuvoje, Europos sąjungoje, ypač jaučiu folkloro, kaip pasaulinio reiškinio, išsaugojimo lygį, vertę, kokybę. Pačios seniausios dvasinės eilės, žinomos nuo XV amžiaus - vienuolynų poezija, senoji dainuojamoji lyrika, o taip pat dvasinės XVIII- XIX amžių poetų eilės. Ir vaikus tai domina. Tai nuostabu!“.
Marija Mateiko - Podolsko centro “Istoki” dekoratyvinių taikomųjų menų pedagogė:”Į “Tradiciją” atvažiuoju kasmet jau beveik dvidešimt metų! Ir kasmet, aplankydama šią mokyklą, suprantu, kad aš dirbu neveltui, ir tradicinė kultūra gyva ir gyvens mūsų vaikų, kurie susirenka kiekvieną vasarą čia, širdyse. Užsiėmimų metu mes kartu darome atradimus, siekiame meistriškumo. Būna, kad vaikas pirmą kartą paima į rankas siūlą, adatą ir atsitinka stebuklas - vaikai jaučia, kad gali savo rankomis sumeistrauti karolius arba suvyti juostą. Mano pamokos tikslas - išmokyti, parodyti, papasakoti ir įskiepyti vaikams meilę dekoratyviniams taikomiesiems menams. Per „Tradicijos“ egzistavimo metus stebiu, kaip keičiasi kartos: vyresnio amžiaus žmonės rūpinasi jaunesniais, mažieji auga ir tampa mentoriais kitai kartai. Tai ir yra TRADICIJA! Duok Dieve, kad Nikolajaus ir Irenos Zacharovų gerasis darbas gyventų ir klestėtų. Ir aš, kaip pedagogas, stengsiuosi išmokyti ir pasidalinti meistriškumo paslaptimis su vaikais ir suaugusiais.“
Posakis „Pamiršime tradicijas - prarasime save“ puikiai atspindi vasaros mokyklos esmę, nes kultūra visada remiasi geriausia, teigiama ankstesnių kartų patirtimi, tai ir yra paveldimumas, tai yra tradicija.
Organizatoriai dėkoja Tautinių mažumų departamentui prie Lietuvos Respublikos Vyriausybės, Vilniaus miesto savivaldybei, Lietuvos mokinių neformaliojo švietimo centrui, pedagogams ir visiems mūsų partneriams.
Vasaros mokykla “Tradicija” artėjant dvidešimtmečiui
Gerbiamas lankytojau, Jus lankotes svetainėje kaip neužregistruotas lankytojas. Mes rekomenduojame Jums užsiregistruoti arba prisijungti prie savo paskyros

Naujienų archyvas

Март 2024 (2)
Январь 2024 (4)
Декабрь 2023 (3)
Ноябрь 2023 (2)
Октябрь 2023 (1)
Сентябрь 2023 (14)
^